INFRASTRUCTURA DE GARAJ PENTRU TRANSPORT PUBLIC– ETAPA II – COD SMIS 335449
finanțat prin Programul ,,REGIUNEA CENTRU” 2021-2027, prioritatea 4: O regiune cu mobilitate urbană durabilă, Obiectivul specific 2.8: Promovarea mobilității urbane multimodale durabile, ca parte a tranziției către o economie cu zero emisii de dioxid de carbon, Acțiunea 4.1 Dezvoltarea mobilității urbane durabile în Municipiile Regiunii Centru (inclusiv Zone Metropolitane și Zone Funcționale Urbane) – apel proiecte etapizate II.
Detalii proiectINFRASTRUCTURA DE GARAJ PENTRU TRANSPORT PUBLIC– ETAPA II – COD SMIS 335449
finanțat prin Programul ,,REGIUNEA CENTRU” 2021-2027, prioritatea 4: O regiune cu mobilitate urbană durabilă, Obiectivul specific 2.8: Promovarea mobilității urbane multimodale durabile, ca parte a tranziției către o economie cu zero emisii de dioxid de carbon, Acțiunea 4.1 Dezvoltarea mobilității urbane durabile în Municipiile Regiunii Centru (inclusiv Zone Metropolitane și Zone Funcționale Urbane) – apel proiecte etapizate II.
brasovcity.ro / PROIECTE EUROPENE - ÎN IMPLEMENTARELANSARE PROIECT
Unitatea administrativ teritorială Municipiul Brașov implementează proiectul cu titlul: „INFRASTRUCTURA DE GARAJ PENTRU TRANSPORT PUBLIC – ETAPA II”, Cod SMIS 335440, finanțat prin Programul ,,REGIUNEA CENTRU” 2021-2027, prioritatea 4: O regiune cu mobilitate urbană durabilă, Obiectivul specific 2.8: Promovarea mobilității urbane multimodale durabile, ca parte a tranziției către o economie cu zero emisii de dioxid de carbon, Acțiunea 4.1 Dezvoltarea mobilității urbane durabile în Municipiile Regiunii Centru (inclusiv Zone Metropolitane și Zone Funcționale Urbane) – apel proiecte etapizate II.
Unitatea administrativ teritorială Municipiul Brașov, conform Contract de finanțare nr. 136/30.10.2024.
Perioada de implementare a proiectului este de 51 de luni de la data semnării contractului de finanțare, respectiv între 30.10.2024 şi 30.01.2029.
Valoarea totală a proiectului este de 202.794.239,70 lei din care:
- 590.663,39 lei – valoare totală eligibilă a proiectului, inclusiv TVA eligibil, din care:
- 052.063, 88 lei valoare eligibilă nerambursabilă din FEDR, respectiv 85%
- 266.786,24 lei valoare eligibilă nerambursabilă din Bugetul Național, respectiv 13%
- 271.813,27 lei cofinanțare eligibilă a beneficiarului, respectiv 2%
139.203.576,31 lei valoare totală neeligibilă a proiectului, inclusiv TVA neeligibil.
Obiectivul general al proiectului este reducerea emisiilor de carbon în municipiul Brașov prin creșterea atractivității transportului public ca urmare a modernizării infrastructurii necesare garării și mentenanței flotei de vehicule în condiții optime.
Atractivitatea sistemului de transport public depinde în primul rând de condițiile pe care acesta le oferă: confort, predictibilitate, rapiditate, siguranță. Asigurarea predictibilității depinde în mare măsură de capacitatea operatorului de a asigura mentenanța vehiculelor în timp util, cu reducerea la maxim a perioadelor în care acestea nu sunt operaționale din cauze tehnice, precum și a condițiilor de curățenie și confort pe care pasagerii le așteaptă. Astfel, prin creșterea atractivității sistemului de transport public se urmărește descurajarea utilizării autoturismului pentru deplasările urbane și scăderea nivelului de congestie și poluare chimică și fonică generate de transportul privat, generând în mod direct scăderea emisiilor de CO2 precum și al altor emisii (NOx, PM10 etc.). Realizarea investiției este de natură să crească nu numai eficiența activității de transport public, ci și gradul de atractivitate a acestui mod de transport în rândul populației municipiului și al celor din zona metropolitană care lucrează pe raza municipiului. În plus, proiectul face parte dintr-o abordare complexă, integrată și complementară, alături de alte proiecte din cadrul PMUD (proiecte care vizează achiziția de mijloace de transport în comun, infrastructura utilizată de transportul public, componente ale sistemelor de management al traficului precum și alte investiții destinate reducerii emisiilor de CO2 în zona urbană) astfel că implementarea acestuia va contribui direct la reducerea traficului auto și, deci, a emisiilor de carbon din Municipiul Brașov.
- Reabilitarea, construcția şi dotarea specifică a infrastructurii de garaj pentru transport public cu o suprafață totală construită la sol de 11.740 mp.
- Creșterea numărului de pasageri în aria de studiu a proiectului cu 3.5% în cinci ani de la finalizarea proiectului.
- Reducerea utilizării transportului privat cu autoturisme în aria de studiu a proiectului cu 3,56% în cinci ani de la finalizarea proiectului.
- Reducerea emisiilor de CO2 echivalent cu 3,65% în cinci ani de la finalizarea proiectului.
Rezultate așteptate în funcție de activitățile proiectului:
- Platformă parcare alocată pentru flota de transport public (autobuze şi troleibuze): 25.000 mp;
- Hală de întreţinere – reparaţii autovehicule cu posturi de lucru dedicate pe tipo-dimensiuni vehicul şi activitate dispunând de anexe (birouri, vestiare, grupuri sanitare) în suprafaţă de 6.500 mp;
- Hală verificări tehnice după reparaţii şi Inspecţii Tehnice Periodice: 300 mp;
- Hală întreţinere (mecano-energetic, electronişti): 1.200 mp;
- Magazii piese – materiale: 1.200 mp;
- Staţie spălare – curăţare autovehicule interior – exterior: 1.400 mp;
- Staţie de vopsire: 350 mp;
- Spaţiu alocat schimbului de anvelope (vulcanizare, echilibrare roţi şi spaţiu de depozitare anvelope): 250 mp;
- Staţie de alimentare carburanţi: 40 mp;
- Centrală termică: 200 mp;
- Clădiri porţi – acces destinate pazei, controlului şi verificării la ieşire – intrare a mijloacelor de transport: 300 mp;
- Spații verzi: 10.016,28 mp.
UAT Municipiul Brașov
Manager de proiect: BIANCA Calinschi – Compartimentul Implementare și Derulare Proiecte – Primăria Municipiului Brașov
Telefon: +40 268 405000
Email: Bianca.CALINSCHI@brasovcity.ro
„Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.mfe.gov.ro”