• INFRASTRUCTURA DE GARAJ PENTRU TRANSPORT PUBLIC– ETAPA II - COD SMIS 335449ÎN IMPLEMENTARE

    INFRASTRUCTURA DE GARAJ PENTRU TRANSPORT PUBLIC– ETAPA II – COD SMIS 335449

    finanțat prin Programul ,,REGIUNEA CENTRU” 2021-2027, prioritatea 4: O regiune cu mobilitate urbană durabilă, Obiectivul specific 2.8: Promovarea mobilității urbane multimodale durabile, ca parte a tranziției către o economie cu zero emisii de dioxid de carbon, Acțiunea 4.1 Dezvoltarea mobilității urbane durabile în Municipiile Regiunii Centru (inclusiv Zone Metropolitane și Zone Funcționale Urbane) – apel proiecte etapizate II.


    LANSARE PROIECT

    Titlul  proiectului

    Unitatea administrativ teritorială Municipiul Brașov implementează proiectul cu titlul: „INFRASTRUCTURA DE GARAJ PENTRU TRANSPORT PUBLIC – ETAPA II”, Cod SMIS 335440, finanțat prin Programul ,,REGIUNEA CENTRU” 2021-2027, prioritatea 4: O regiune cu mobilitate urbană durabilă, Obiectivul specific 2.8: Promovarea mobilității urbane multimodale durabile, ca parte a tranziției către o economie cu zero emisii de dioxid de carbon, Acțiunea 4.1 Dezvoltarea mobilității urbane durabile în Municipiile Regiunii Centru (inclusiv Zone Metropolitane și Zone Funcționale Urbane) – apel proiecte etapizate II.

    Beneficiar

    Unitatea administrativ teritorială Municipiul Brașov, conform Contract de finanțare nr. 136/30.10.2024.

    Perioada de implementare

    Perioada de implementare a proiectului este de 51 de luni de la data semnării contractului de finanțare, respectiv între 30.10.2024 şi 30.01.2029.

    Valoarea proiectului

    Valoarea totală a proiectului este de 202.794.239,70 lei din care:

    63.590.663,39  lei – valoare totală eligibilă a proiectului, inclusiv TVA eligibil, din care:

    54.052.063, 88 lei valoare eligibilă nerambursabilă din FEDR, respectiv 85%

                 8.266.786,24 lei valoare eligibilă nerambursabilă din Bugetul Național, respectiv 13%

                 1.271.813,27 lei cofinanțare eligibilă a beneficiarului, respectiv 2%

    139.203.576,31 lei valoare totală neeligibilă a proiectului, inclusiv TVA neeligibil.

    Obiectivul general al proiectului / Scopul proiectului

    Obiectivul general al proiectului este reducerea emisiilor de carbon în municipiul Brașov prin creșterea atractivității transportului public ca urmare a modernizării infrastructurii necesare garării și mentenanței flotei de vehicule în condiții optime.

    Atractivitatea sistemului de transport public depinde în primul rând de condițiile pe care acesta le oferă: confort, predictibilitate, rapiditate, siguranță. Asigurarea predictibilității depinde în mare măsură de capacitatea operatorului de a asigura mentenanța vehiculelor în timp util, cu reducerea la maxim a perioadelor în care acestea nu sunt operaționale din cauze tehnice, precum și a condițiilor de curățenie și confort pe care pasagerii le așteaptă. Astfel, prin creșterea atractivității sistemului de transport public se urmărește descurajarea utilizării autoturismului pentru deplasările urbane și scăderea nivelului de congestie și poluare chimică și fonică generate de transportul privat, generând în mod direct scăderea emisiilor de CO2 precum și al altor emisii (NOx, PM10 etc.). Realizarea investiției este de natură să crească nu numai eficiența activității de transport public, ci și gradul de atractivitate a acestui mod de transport în rândul populației municipiului și al celor din zona metropolitană care lucrează pe raza municipiului. În plus, proiectul face parte dintr-o abordare complexă, integrată și complementară, alături de alte proiecte din cadrul PMUD (proiecte care vizează achiziția de mijloace de transport în comun, infrastructura utilizată de transportul public, componente ale sistemelor de management al traficului precum și alte investiții destinate reducerii emisiilor de CO2 în zona urbană) astfel că implementarea acestuia va contribui direct la reducerea traficului auto și, deci, a emisiilor de carbon din Municipiul Brașov.

    Obiectivele specifice ale proiectului
    1. Reabilitarea, construcția şi dotarea specifică a infrastructurii de garaj pentru transport public cu o suprafață totală construită la sol de 11.740 mp.
    2. Creșterea numărului de pasageri în aria de studiu a proiectului cu 3.5% în cinci ani de la finalizarea proiectului.
    3. Reducerea utilizării transportului privat cu autoturisme în aria de studiu a proiectului cu 3,56% în cinci ani de la finalizarea proiectului.
    4. Reducerea emisiilor de CO2 echivalent cu 3,65% în cinci ani de la finalizarea proiectului.
    Rezultate așteptate

    Rezultate așteptate în funcție de activitățile proiectului:

    • Platformă parcare alocată pentru flota de transport public (autobuze şi troleibuze): 25.000 mp;
    • Hală de întreţinere – reparaţii autovehicule cu posturi de lucru dedicate pe tipo-dimensiuni vehicul şi activitate dispunând de anexe (birouri, vestiare, grupuri sanitare) în suprafaţă de 6.500 mp;
    • Hală verificări tehnice după reparaţii şi Inspecţii Tehnice Periodice: 300 mp;
    • Hală întreţinere (mecano-energetic, electronişti): 1.200 mp;
    • Magazii piese – materiale: 1.200 mp;
    • Staţie spălare – curăţare autovehicule interior – exterior: 1.400 mp;
    • Staţie de vopsire: 350 mp;
    • Spaţiu alocat schimbului de anvelope (vulcanizare, echilibrare roţi şi spaţiu de depozitare anvelope): 250 mp;
    • Staţie de alimentare carburanţi: 40 mp;
    • Centrală termică: 200 mp;
    • Clădiri porţi – acces destinate pazei, controlului şi verificării la ieşire – intrare a mijloacelor de transport: 300 mp;
    • Spații verzi: 10.016,28 mp.
    Date de contact

    UAT Municipiul Brașov

    Manager de proiect:  BIANCA Calinschi – Compartimentul Implementare și Derulare Proiecte – Primăria Municipiului Brașov

    Telefon: +40 268 405000

    Email: Bianca.CALINSCHI@brasovcity.ro

    „Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.mfe.gov.ro

  • Construire park & ride - Bartolomeu - etapa IIÎN IMPLEMENTARE

    Construire park & ride – Bartolomeu – etapa II

    Proiect finanțat prin Programul ,, REGIUNEA CENTRU” 2021-2027, prioritatea 4: O regiune cu mobilitate urbană durabilă, Obiectivul specific 2.8: Promovarea mobilității urbane multimodale durabile, ca parte a tranziției către o economie cu zero emisii de dioxid de carbon, Acțiunea 4.1 Dezvoltarea mobilității urbane durabile în Municipiile Regiunii Centru (inclusiv Zone Metropolitane și Zone Funcționale Urbane) – apel proiecte etapizate


    INFORMARE PROIECT

    Titlul proiectului

    Unitatea administrativ teritorială Municipiul Brașov  implementează proiectul cu titlul „Construire park & ride – Bartolomeu – etapa II, Cod SMIS 325557, finanțat prin Programul ,, REGIUNEA CENTRU” 2021-2027, prioritatea 4: O regiune cu mobilitate urbană durabilă, Obiectivul specific 2.8: Promovarea mobilității urbane multimodale durabile, ca parte a tranziției către o economie cu zero emisii de dioxid de carbon, Acțiunea 4.1 Dezvoltarea mobilității urbane durabile în Municipiile Regiunii Centru (inclusiv Zone Metropolitane și Zone Funcționale Urbane) – apel proiecte etapizate

    Beneficiar

    Unitatea administrativ teritorială Municipiul Brașov, conform Contract de finanțare nr. 53/19.07.2024.

    Perioada de implementare

    Perioada de implementare a proiectului este de 22 de luni, respectiv între data 19.07.2024 şi data 19.05.2026.

    Valoare proiect

    Valoarea totală a proiectului (Lei):

    • 139.917.591,05 lei din care:                      

    Valoarea cofinanțării UE(Lei):

         2014-2020: 9.187.390,66 lei

         2021-2027: 44.930.485,53 lei

    Valoare neeligibilă: 85.799.714.86 lei

    Obiectivul general al proiectului/Scopul proiectului

    Obiectivul general al proiectului este reducerea emisiilor GES în municipiul Braşov prin încurajarea schimbării modale de la transportul privat la transportul public prin intermediul unei parcări de transfer de tip „park and ride”.

    Realizarea investiței va face ca utilizarea autoturismelor în interiorul municipiului să devină o opțiune mai puțin atractivă din punct de vedere economic și al timpilor de parcurs pentru navetiști și turiști, aceștia putând lăsa autoturismele în parcarea de transfer, iar apoi prin intermediul sistemului de transport public vor putea călători către cele mai importante puncte de interes din oraș. Astfel, sunt create condițiile atât pentru reducerea valorilor de trafic și a aglomerării parcărilor din municipiu cât și pentru reducerea emisiilor de CO2. Proiectul se subscrie Obiectivului specific 1.2 Îmbunătățirea mobilității în interiorul ZMB din Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Zonei metropolitane Brașov 2021-2030, fiind înscris în portofoliul de proiecte la poziția 1.2.6.19 Construcție parcări park&ride.

    Proiectul Construire Park&Ride Bartolomeu- etapa II se subscrie obiectivului Programului Regiunea Centru 2021-2027, prioritatea 4- O regiune cu mobilitate urbană durabilă și contribuie împreună cu etapa I a acestui proiect și la atingerea Obiectivelor Programului Operațional Regional 2014-2020.

    Obiectivele specifice ale proiectului
    1. Construirea unei parcări de transfer de tip „park and ride” pe o suprafaţă de circa 6.000 mp, regim de înălţime -2S+P+1E, pentru un număr de aproximativ 700 de locuri de parcare.
    2. Reducerea utilizării transportului privat cu autoturisme în aria de studiu a proiectului cu 0,62% în primul an de operare a investiţiei.
    3. Creşterea numărului de pasageri cu transportul în comun cu 2,61% în primul an de operare a investiţiei.
    4. Reducerea emisiilor de CO2 echivalent cu 3,28% în primul an de operare a investiţiei.
    Rezultate așteptate

    Rezultate așteptate în funcție de activitățile proiectului:

    • Creşterea estimată a numărului de locuri de parcare de transfer de tip „park and ride” (nr./nr.locuri)  1/700, valoarea estimată la finalul implementării proiectului.
    • Scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră (tone echivalent CO2/an, 1,48 în primul an de după finalizarea implementării proiectului şi 1,86 în ultimul an al perioadei de durabilitate a contractului de finanţare.
    • Creşterea estimată a numărului de persoane care utilizează pistele/traseele pentru biciclete construite/modernizate/extinse (nr. persoane), 365 persoane în primul an de după finalizarea implementării proiectului şi  730 persoane în ultimul an al perioadei de durabilitate a contractului de finanţare.
    • Creşterea estimată a numărului de pasageri transportaţi în cadrul sistemelor de transport public de călători construite/modernizate/extinse (nr. pasageri), 301855 pasageri în primul an de după finalizarea implementării proiectului şi cu 711750 pasageri în ultimul an al perioadei de durabilitate a contractului de finanţare.
    • Scăderea estimată a numărului de deplasări cu autoturismul (nr. deplasări/an), cu 71175 deplasări în primul an de după finalizarea implementării proiectului şi cu 449315 deplasări în ultimul an al perioadei de durabilitate a contractului de finanţare.
    • Plantarea de arbori şi arbuști (nr.), aceasta se va face în lungul traseului pietonal pe lângă Park&Ride, atât la nivelul cotei terenului amenajat cât şi la nivelul gabioanelor propuse, creşterea anuală cu 200 plantări, valoarea estimată la finalul implementării proiectului.
    Date de contact

    UAT Municipiul Braşov
    Manager de proiect – MIHAELA DELIA GAL
    Tel: +4 0268 405000
    Email: invest@brasovcity.ro

    Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi:www.fonduri-ue.ro
    www.inforegio.ro
    ro-ro.facebook.com/inforegio.roInvestim în viitorul tău! Proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2014-2020Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

  • ÎN IMPLEMENTARE

    Sprijin la nivelul Regiunii Centru pentru pregătirea de proiecte finanțate din perioada de programare 2021-2027 pe domeniile mobilitate urbană, regenerare urbană, centre de agrement – baze turistice (tabere școlare), infrastructură și servicii publice de turism, inclusiv obiectivele de patrimoniu cu potențial turistic și infrastructură rutieră de interes județean, inclusiv variante ocolitoare și-sau drumuri de legătură

    Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin POAT 2014-2020. Cod proiect: 1.1.145 / Cod MySMIS 143410, contract de finanțare CTRF 1.1.145/05.10.2021


    INFORMARE PROIECT

    Beneficiar

    Agenția pentru Dezvoltare Regională CENTRU, în calitate de Lider, și 22 parteneri, astfel: UAT Municipiul Alba Iulia, UAT Județul Sibiu, UAT Municipiul Făgăraș, UAT Municipiul Târgu Mureș, UAT Municipiul Sebeș, UAT Municipiul Aiud, UAT Județul Covasna, UAT Județul Alba, UAT Municipiul Blaj, UAT Orașul Cugir (2 proiecte), UAT Municipiul Sibiu (3 proiecte), UAT Municipiul Brașov (3 proiecte), UAT Județul Brașov, UAT Orașul Vlăhița, UAT Județul Mureș, UAT Orașul Râșnov, UAT Orașul Dumbrăveni, UAT Municipiul Sighișoara, UAT Orașul Sovata, UAT Municipiul Târgu Secuiesc, UAT Orașul Copșa Mică, UAT Orașul Ocna Mureș.

    Axa prioritară/OS/Acțiune

    Axa prioritară: 1 ”Întărirea capacității beneficiarilor de a pregăti și implementa proiecte finanțate din FESI și diseminarea informațiilor privind aceste fonduri” / Obiectivul specific: 1.1 ”Îmbunătățirea capacității beneficiarilor de  proiecte finanțate din FESI de a pregăti și de a implementa proiecte mature” / Acțiunea: 1.1.1 ”Asistență orizontală pentru beneficiarii FESI și specifică pentru beneficiarii POAT, POIM și POC, inclusiv instruire pentru aceștia și pentru potențialii beneficiari FESI”

    Perioada de implementare

    01.08.2020 – 29.12.2023

    Valoarea eligibilă a proiectului

    24.884.417, 30 lei, din care 769.465, 06 lei – valoare eligibilă ADR Centru, respectiv  24.114.952, 24 lei – valoare eligibilă parteneri.

    Din valoarea eligibilă totală, 85% reprezintă fonduri FEDR (21.151.754, 71 lei), 13,0535 % reprezintă fonduri de la Bugetul de stat (3.248.289, 33 lei), iar 1,9465 % reprezintă contribuția proprie a partenerilor ( 484.373, 26 lei).

    Valoarea eligibilă solicitată la rambursare prin cele 3 proiecte ale Municipiului Brașov a fost de 1.652.744,35 lei.

    Scopul și obiectivele proiectului

    Obiectivul general și totodată scopul proiectului îl constituie pregătirea de proiecte mature pentru perioada de programare 2021-2027, la nivelul Regiunii Centru, pe domeniile: mobilitate urbană, regenerare urbană, centre de agrement/baze turistice (tabere școlare), infrastructură și servicii publice de turism, inclusiv obiectivele de patrimoniu cu potențial turistic, infrastructură rutieră de interes județean, inclusiv variante ocolitoare și / sau drumuri de legătură.

    Proiectul își propune să contribuie la îndeplinirea următorului obiectiv specific al axei prioritare 1 a POAT 2014-2020, și anume: O.S. 1.1. Îmbunătățirea capacității beneficiarilor de  proiecte finanțate din FESI de a pregăti și de a implementa proiecte mature.

    Obiectivul specific al proiectului

    Obiectivul specific al proiectului este asigurarea capacității la nivel regional de a pregăti documentații tehnico-economice la nivelul Regiunii Centru pentru proiectele aferente perioadei de programare 2021-2027 pe domeniile:

    • mobilitate urbană,
    • regenerare urbană,
    • infrastructură și servicii publice de turism, inclusiv obiectivele de patrimoniu cu potențial turistic
    • infrastructură rutieră de interes județean, inclusiv variante ocolitoare și / sau drumuri de legătură.
    Rezultate așteptate

    Documentații tehnico-economice elaborate la nivelul Regiunii Centru aferente unui număr de 26 proiecte din portofoliul 2021-2027 pe domeniile mobilitate urbană, regenerare urbană, infrastructură și servicii publice de turism, inclusiv obiectivele de patrimoniu cu potențial turistic și infrastructură rutieră de interes județean, inclusiv variante ocolitoare și/sau drumuri de legătură.

    Date de contact

    Adresa: B-dul. Eroilor nr. 8

    Telefon: +40 268 405000

    Fax: +40 268 470147

    https://www.brasovcity.ro/

     

    „Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin POAT 2014-2020.”

    Investim în viitorul tău! Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2014-2020

    www.inforegio.ro | facebook.com/inforegio.ro

    Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.