
Iubim BRASOVUL!
Program ZILELE BRAȘOVULUI 2025

Vineri, 25 aprilie
Piața Sfatului
– Concert Ovidiu Lipan Țăndărica și Filarmonica Brașov – 19:00

Sâmbătă, 26 aprilie
Piața Sfatului
- D.J. Paul Groove – 14:00–16:00
- D.J. Sorin Deaconu – 16:00–18:00
- Concert Alexia – 18:00
- Concert Bosquito cu cvartet și suflători – 19:00

Duminică, 27 aprilie
Piața Sfatului
Parada Junilor – ora 11:00
Traseu: Piața Unirii, str. C-tin Brâncoveanu, str. Mureșenilor, b-dul Eroilor, str. Republicii, Piața Sfatului, str. Poarta Șchei, str. Prundului, Pietrele lui Solomon
Spectacol folcloric – 13:00
- Mariana Anghel
- Dinu Iancu Sălăjanu
- George Muraru
- Anuța Săgneanca
- Lorena Adam
- Radu Adam
- Orchestra Plaiuri Transilvane
- Ansamblul „Poienița”
- Ansamblu maghiar, german, grec, „Măgura”
Pietrele lui Solomon
Program muzical cu formația „Ardelenii” – 13:00
TÂRGURI
- 11 - 27 aprilie – Târg de Paște, Piața Sfatului
- 25 - 27 aprilie – Târg de Artă Meșteșugărească, Aleea Parcului Nicolae Titulescu
- 26 - 27 aprilie – Târg Gastronomic, Pietrele lui Solomon







ISTORIC JUNII BRAȘOVULUI
Prima atestare documentară a obiceiurilor Junilor din Şcheii Braşovului datează din 26 martie 1728.
Junii Braşovului sunt constituiţi în șapte grupuri de călăreți, organizați din punct de vedere juridic în societăți cu caracter nepatrimonial și nepartizane politic, a căror misiune este păstrarea și promovarea tradițiilor din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi.
Modul de organizare a tinerilor în instituţia „juniei” se regăseşte în mai toate satele din Transilvania, organizaţi în cete de feciori.
Situaţia junelui este una de tranziţie spre o poziţionare în determinanţi sociali, umani, economici şi religioşi ai societăţii.
Particularitatea Junilor din Şcheii Braşovului este, pe de o parte, pornită, la origini, din necesitatea de a se organiza în cete menite să apere proprietăţile împotriva hoţilor, având în vedere că, odinioară, cetatea Braşovului era un centru comercial, iar odată cu lăsarea întunericului, porţile cetăţii se închideau, fiind scoşi afară toţi străinii, aceştia aciuindu-se pe timpul nopţii în jurul cetăţii şi jefuind, de multe ori, gospodăriile locuitorilor, iar pe de altă parte, reprezentau şi apărau comunitatea de români, care îşi atestă vechimea şi spiritualitatea creştină.

An de an, în Şcheii Braşovului, odată cu învierea naturii şi a sărbătorilor Sfintelor Paşti, are loc o manifestare ce depăşeşte banalul unui simplu obicei, cumulând în desfăşurarea lui elemente de mit, rit, ceremonial şi magie. Evenimentul tradițional al Junilor Braşovului, cunoscut sub denumirea de „Coborârea în Cetate”, este defilarea călare pe străzile cetății Brașovului, din Duminica Tomii, manifestare unică în România.
Buzduganul, nelipsit la orice manifestare a Junilor, se identifică cu misiunea majoră a lor, ca organizaţie militară de apărare.
Fiecare eveniment al Junilor începe sau se termină cu „Hora Junilor” şi aruncarea buzduganului. Hora Junilor are un specific aparte şi prin tradiţionalitatea cu care a fost păstrată şi transmisă din generaţie în generaţie, dar şi prin unicitatea ei, fiind o horă neîncheiată, ce se joacă spre stânga.
Un alt element de unicitate în cultura română îl constituie formulele de salut unice, Junii Braşovului se salută cu formula „Hristos ca este!” sau cu „Hristos vascris!”. Prima reprezintă o translatare fonetică în româneşte a grecescului „anesti”, care înseamnă „a înviat”, iar cea de-a doua formulare este românizarea termenului slav „voscresenie”, care înseamnă „înviere”.
În Șcheii Brașovului sunt peste șaizeci de troițe, mărturii ale tradiției ortodoxe a locuitorilor, reprezentând totodată o formă de credință și rezistență împotriva convertirii la alte religii, iar o parte dintre acestea sunt sub ocrotirea Junilor Braşovului.